Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“

GPS проект

Изготвил: Андреа Чойбашич, IXe клас

Град Пловдив

GPS координати на гр. Пловдив:
Ширина (Latitude): 42.1354° N , Дължина (Longitude): 24.7452° E

При пътуване с автомобил:

Разстояние от гр. София до гр. Пловдив: 149км
Необходимо време за изминаване на разстоянието: 1ч 51 мин
Средна скорост с автомобил:
≈ 80.54км/ч
Разход на гориво (при 8 литра на 100 км): 
11.92 литра

Град Пловдив е един от най-старите градове в Европа и едновременно с това е вторият по големина град в България. Намира се в централната част на страната и е областен център на Пловдивска област. Градът има богата история и култура, като се отличава с изключително добре запазената си антична архитектура.

Античният театър

Старият град

Джумаята

Забележителности в гр. Пловдив

  1. Античният театър: Пловдив разполага с един от най-добре запазените римски театри в света. Този античен амфитеатър, който е част от комплекса на Небет Тепе (Гребето), предлага възможност на посетителите да се потопят в историята и архитектурата на римската епоха.
  2. Старият град: Старият град на Пловдив, който е обявен за паметник на културното наследство на ЮНЕСКО, представлява уникален архитектурен ансамбъл от различни исторически периоди – римско, византийско, османско и българско възраждане. Тесни улички, реновирани къщи и ресторанти правят този район истинско съкровище на града.
  3. Джумаята (Джамията): Това е най-старата джамия в Европа, построена през 1364 година по време на османското управление. С дълбоките си исторически корени и уникалната си архитектура, Джумаята е важен културен паметник и атракция за посетителите.

Град Велико Търново

GPS координати на гр. Велико Търново:
Ширина (Latitude): 43.0757° N , Дължина (Longitude): 25.6172° E

При пътуване с автомобил:

Разстояние от гр. София до гр. Велико Търново: 219км
Необходимо време за изминаване на разстоянието: 2ч 43 мин
Средна скорост с автомобил:
≈ 80.58км/ч
Разход на гориво (при 8 литра на 100 км): 
17.52 литра

Град Велико Търново е исторически и културен център на България, намиращ се в северната част на страната. Той е бил столицата на Средновековна България и център на българската култура и образование. Велико Търново е известен с архитектурния си блясък, включително знаменитата крепост Царевец, която е била средновековната резиденция на българските царе.

Крепостта Царевец

Самоводската чаршия

Храм „Свети Николай Чудотворец“

Забележителности в гр. Велико Търново

  1. Царевец: Царевец е историческата крепост на Велико Търново и бившата столица на Средновековна България. Този исторически комплекс включва църкви, палати и кули, представляващи архитектурни чудеса и богатство от историческо и културно значение. Царевец е символ на българската история и национална гордост.

  2. Самоводската чаршия: Това е старата част на града, където може да откриете традиционни майсторски магазини, работилници и ресторанти. Самоводската чаршия е място, където туристите могат да се насладят на българската ръчна изработка, изкуство и гастрономия.
  3. Храм „Свети Николай Чудотворец“: „Свети Николай Чудотворец“ е православна църква, която се намира на брега на река Янтра в историческия център на Велико Търново. Църквата е известна с изключителната си архитектура и уникалния си иконостас, който е произведение на известния български художник Захари Зограф. Свети Николай Чудотворец привлича посетителите си с историческата и религиозна си стойност.

Град Видин

GPS координати на гр. Видин:
Ширина (Latitude): 43.9927° N , Дължина (Longitude): 22.8677° E

При пътуване с автомобил:

Разстояние от гр. София до гр. Видин: 197км
Необходимо време за изминаване на разстоянието: 3ч 11 мин
Средна скорост с автомобил:
≈ 61.98км/ч
Разход на гориво (при 8 литра на 100 км): 
15.76 литра

Видин е град в северозападната част на България, разположен на брега на река Дунав, близо до границата с Румъния и Сърбия. Градът е исторически и културен център с богато наследство и интересни туристически атракции.

Крепостта „Баба Вида“

Църква „Свети Николай“

Конака

Забележителности в гр. Видин

  1. Баба Вида: Баба Вида е историческа крепост, разположена на скалния бряг на река Дунав във Видин. Тя представлява важен туристически обект и е свързана с множество легенди и исторически събития. Крепостта предлага невероятни гледки към реката и околните пейзажи.
  2. Църква „Св. Николай“: Църквата „Св. Николай“ е исторически православен храм, който се намира в централната част на Видин. Тя е изключителен пример за българската ренесансова архитектура и предлага уникални декорации и икони вътре в църквата. „Св. Николай“ е важен религиозен и културен символ за града и е популярно място за посещение сред туристите.
  3. Конака: Конака е ренесансова къща, която служи като исторически и археологически музей. Това е една от най-привлекателните забележителности в града, предоставяща възможност за посетители да научат повече за историята и културата на Видин и околните райони.